Facebook Pixel Code

Oshqozon sog'lig'ini saqlash uchun to'g'ri ovqatlanish

Odamning oshqozoni ovqat hazm qilish tizimining asosiy organlaridan biridir. U qorin bo'shlig'ining yuqori qismida joylashgan. Umuman olganda, uni ovqat hazm qilish tsiklining oraliq qismi deb ta'riflash mumkin. Og'iz bo'shlig'ida oziq – ovqat mayda bo'laklarga bo'linadi, oshqozonda u oddiy birikmalarga bo'linadi, ichakda u nihoyat hazm qilinadi. Biroq, oshqozon funktsiyalari sezilarli darajada ko'proq:

  • Oziq-ovqat mahsulotlarini parchalash. Bu oshqozon kislotasining kimyoviy ta'siri orqali amalga oshiriladi. Oziq-ovqat nisbatan oddiy birikmalarga bo'linadi, bu esa uni ichakda qayta ishlash uchun qulayroq qiladi.
  • Bakteriyalarni yo'q qilish, ba'zi toksinlarni inaktivatsiya qilish. Oshqozonning kislotali muhiti ovqat bilan birga oshqozon-ichak traktiga kiradigan ba'zi mikroorganizmlarni yo'q qilishga yordam beradi. Shuningdek, u ba'zi toksinlarni zararsizlantiradi. Bu ovqat hazm qilish tizimining kasalliklari va buzilishlarini rivojlanish xavfini kamaytiradi.
  • Ichki omilni ishlab chiqish. Oshqozonda ovqat hazm qilishning keyingi bosqichlarida zarur bo'lgan ba'zi moddalar ishlab chiqariladi: masalan, ingichka ichakda B12 vitaminining so'rilishi uchun.
  • Ovqat hazm qilish jarayonini tartibga solish. Oshqozonning funktsionalligi oziq-ovqatning ichakka o'tish tezligini aniqlaydi va uni ozuqa moddalarini samarali singdirish uchun maqbul darajada ushlab turadi. 

Oshqozon tanani ozuqa moddalari bilan ta'minlashda muhim rol o'ynaydi. Uning sog'lig'i va normal ishlashini ta'minlash uchun to'g'ri ovqatlanish katta ahamiyatga ega. U bir nechta jihatlarni o'z ichiga oladi: rejim, iste'mol qilinadigan oziq-ovqat miqdori, uning tarkibi va boshqalar.noto'g'ri ovqatlanish oshqozon kasalliklari va kasalliklarga olib kelishi mumkin. Umumiy kasalliklar:

  • Gastrit. Bu oshqozon shilliq qavatining yallig'lanishi. Gastrit belgilariga qorinning yuqori qismida og'riq va noqulaylik, oshqozon yonishi, shishiradi, ovqatdan keyin oshqozonning haddan tashqari ko'pligi, diareya, ich qotishi, ko'ngil aynishi, qusish, charchoq, zaiflik va boshqalar kiradi.
  • Oshqozon yarasi. Shilliq qavat yoki uning devoridagi shikastlanish (yarali shakllanish). Oshqozon yarasining belgilari ko'p jihatdan gastritga o'xshaydi: qorinning yuqori qismida og'riq va noqulaylik, oshqozon yonishi, ko'ngil aynishi, qusish, charchoq, zaiflik. Ammo yarali shakllanishlar bilan qon ketish tez-tez uchraydi, bu esa najasning qorayishi bilan birga bo'lishi mumkin. Kasallikning rivojlanishi bilan oshqozon devorining teshilishi keyingi asoratlar bilan mumkin. 
  • Pankreatit. Bu oshqozon osti bezining yallig'lanishi. Pankreatitning alomatlariga qorinning yuqori qismida og'riq va noqulaylik, chapga va orqaga qaytish, ko'ngil aynishi, qusish, ishtahaning etishmasligi, umumiy zaiflik kiradi. Ushbu kasallik oshqozon osti beziga ta'sir qilsa-da, uning disfunktsiyasi oshqozon ishiga salbiy ta'sir qiladi.

Oshqozon va oshqozon-ichak trakti kasalliklari

Boshqa oshqozon kasalliklari ham tasniflanadi. Ular ovqat hazm qilish va boshqa tizimlarning ishlashida turli xil muammolar va asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin. Ba'zi kasalliklarning kelib chiqishi genetik omillar, patologiyalar, yuqumli infektsiya va yallig'lanish jarayonlarining borishi bilan bog'liq. Biroq, buzilishlarning sherning ulushi odamning aybi bilan yuzaga keladi – asosan noto'g'ri ovqatlanish tufayli. Bu jihat ovqat hazm qilish tizimining sog'lig'ini saqlashda muhim ahamiyatga ega.

Sog'lom ovqatlanish oshqozon-ichak trakti sog'lig'ining kalitidir

Asosiy printsiplar:

  • Ovqatlanish rejimi. Oziq-ovqat rejimiga rioya qilish ichki biologik soatni sozlaydi. Bu me'da shirasini ishlab chiqarish jarayonini, oshqozon osti bezi ishini, gormonlar ishlab chiqarishni va boshqalarni yaxshiroq sinxronlashtirishga yordam beradi.
  • Ovqatni o'rtacha qismlarda iste'mol qilish. Kuniga 5-6 marta ozgina ovqatlanish, faqat 1-2 ta ovqat ichida ortiqcha ovqatlanishdan ko'ra to'g'ri. Iloji bo'lsa, tez-tez va o'rtacha qismlarda ovqatlaning. Bu sizning oshqozoningizdagi yukni kamaytiradi va uni kun davomida bir tekis taqsimlaydi.
  • Ovqatni yaxshilab chaynang. Oshqozon og'izdan qizilo'ngach orqali kiradigan narsalarni parchalashi kerak. Suyuqliklar haqida gap ketganda, chaynashning ahamiyati tekislanadi. Ammo qattiq ovqatlarga kelsak: ular qanchalik ko'p maydalangan bo'lsa, oshqozon ularni hazm qilishni osonlashtiradi.
  • Etarli miqdordagi suyuqlikni iste'mol qiling. U individual ravishda – asosan odamning vazniga qarab hisoblanadi. Suv va boshqa suyuqlikni etarli darajada iste'mol qilmaslik tanadagi barcha jarayonlar, shu jumladan tupurik, me'da shirasi va boshqalarni ishlab chiqarishga salbiy ta'sir qiladi. 
  • Chekish va spirtli ichimliklardan saqlaning. Tamaki tutuni va etanol molekulalarida mavjud bo'lgan toksinlar tananing barcha tizimlarining ishlashiga salbiy ta'sir qiladi. Shuningdek, ular gastrit, oshqozon yarasi va boshqa oshqozon kasalliklarini rivojlanish xavfini oshiradigan asosiy omillar qatoriga kiradi. 

Ro'yxatda keltirilgan printsiplar asosiy hisoblanadi. Ularning muvofiqligi allaqachon oshqozon-ichak traktining holatini sezilarli darajada yaxshilaydi. Biroq, to'g'ri ovqatlanish boshqa muhim xususiyatlarni ham o'z ichiga oladi:

  • Achchiq, yog'li, kislotali ovqatlarni iste'mol qilishni minimallashtirish.
  • Sekin, o'lchovli sur'atda, shoshilmasdan ovqat.
  • Diskret, izchil ovqatlanish.
  • Turli xil ovqatlar.
  • Ovqatlanish va jismoniy faollikni muvozanatlash.

O'tkir ovqatlar qizilo'ngachni, oshqozon shilliq qavatini bezovta qilishi mumkin. Ular yallig'lanishni, oshqozon yonishini keltirib chiqarishi mumkin. Yog'li ovqatlar o't pufagining intensiv ishlashini talab qiladi va ovqat hazm qilishni qiyinlashtiradi. Kislotali ovqatlar oshqozon muhitining kislotaliligini oshirishi mumkin, bu shilliq qavatning yallig'lanishi bilan to'la. Bunday ovqatdan butunlay voz kechish shart emas. Ammo uni dietada mo " tadil qilish, albatta, bunga arziydi. 

Siz har bir bo'lakni yaxshilab chaynab, asta-sekin ovqatlanishingiz kerak. Bu nafaqat mahsulotlarni yaxshiroq maydalashga yordam beradi, balki oshqozon kislotasini muntazam ravishda ishlab chiqarish jarayonini, kiruvchi oziq-ovqat bilan birga faollashtiradi. 

Xilma-xillik haqida g'amxo'rlik qilishingizga ishonch hosil qiling. Aynan oziq-ovqatdan biz ozuqa moddalarining sher ulushini olamiz. Shuning uchun u oqsillarga, foydali hayvonlarga va o'simlik yog'lariga, uglevodlarga boy bo'lishi kerak. Va siz to'g'ri ovqatlanishingiz kerak. Masalan, zich nonushta yoki tushlik odatiy holdir. Ammo siz bir kechada ovqatlanmasligingiz kerak, chunki yotgan holatda ovqat hazm qilish qiyinlashadi, reflyuks xavfi ortadi va umuman olganda, tana dam olish va tiklanish rejimiga o'tadi.

Oshqozon uchun foydali ovqatlar

Oshqozon sog'lig'ini va umuman oshqozon-ichak traktining normal ishlashini ta'minlashga yordam beradigan oziq-ovqat:

  • Yogurt, kefir. Ushbu mahsulotlarda probiyotiklar mavjud: Lactobacillus va Bifidobacterium. Ular oshqozon-ichak trakti organlarida sog'lom mikroflorani qo'llab-quvvatlaydi.
  • Ovsyanka eriydigan tolaga boy. Bu najasni yumshatishga va ichak faoliyatini yaxshilashga yordam beradi. 
  • To'liq donalar. To'liq maydalangan undan tayyorlangan non mahsulotlari, tolaga boy don mahsulotlari ovqat hazm qilish va ichak faoliyatini yaxshilashga yordam beradi.
  • Meva, sabzavotlar. Ular ovqat hazm qilishni yaxshilashga yordam beradi, oshqozonni zarur oziq moddalar bilan ta'minlaydi. Ko'p miqdorda suv, tola, antioksidantlarni o'z ichiga olgan meva va sabzavotlar ayniqsa foydalidir.
  • Kam yog'li protein manbalari. Yog'siz go'sht, baliq, tuxum, tofu, loviya tanani sog'lom oqsil bilan ta'minlashga qodir. 
  • Vitaminlar, minerallarga boy ovqatlar. B, C, E guruhlari vitaminlari, kaliy, magniy va boshqa mikroelementlar ovqat hazm qilish tizimi uchun ayniqsa foydalidir.
  • Zanjabil. Ushbu ildiz yallig'lanishga qarshi xususiyatlari bilan mashhur. Bu oshqozon tirnash xususiyati kamaytirishga va ovqat hazm qilishni yaxshilashga yordam beradi.
  • Yashil choy. Oshqozon shilliq qavatining hujayralarini shikastlanishdan himoya qilishga yordam beradigan va gastrit, oshqozon yarasi rivojlanish xavfini kamaytiradigan antioksidantlarga boy. 

Kundalik menyuga sanab o'tilgan toifadagi mahsulotlarni kiritish oshqozon-ichak traktini mustahkamlash uchun foydali odatdir. Shu bilan birga, tananing individual xususiyatlarini, shu jumladan oziq-ovqat intoleransi va boshqa cheklovlarni hisobga olish kerak. Agar sizda allaqachon oshqozon muammolari tashxisi qo'yilgan bo'lsa, bu moment juda muhimdir. Gastrit uchun parhez, oshqozon yarasi va boshqa kasalliklar uchun parhez mutaxassis bilan birgalikda shaxsiy tarkibni talab qiladi. 

Oshqozon kasalliklari uchun to'g'ri ovqatlanish

Sog'lom ovqatlanish oshqozon-ichak trakti organlarining normal ishlashining kalitidir. Biroq, turli xil, muvozanatli ovqatlanishni ta'minlash har doim ham mumkin yoki qulay emas. Bunday holda, uni vitamin va mineral komplekslar bilan to'ldirish mumkin. Ular tanaga zarur organik birikmalar va iz elementlarning qo'shimcha ta'minotini ta'minlaydi. Xun takviyasini tanlash va qabul qilish faqat shifokor bilan maslahatlashganidan keyin amalga oshirilishi kerak.

Oshqozon muammolarining oldini olish

Agar oshqozon yarasi yoki gastrit tashxisi qo'yilgan bo'lsa, davolanish kechiktirmasdan talab qilinadi. Biroq, ko'plab kasalliklarning oldini olish yoki rivojlanish xavfini kamaytirish mumkin. Buning uchun profilaktika choralari mo'ljallangan:

  • Balansli ovqatlanish. Vitaminlar, minerallar, yog'lar, tuzlarning keng majmuasini olish uchun turli xil parhezni saqlang.
  • Keraksiz ovqatlardan voz kechish. Achchiq, nordon, sho'r, qalampir, qovurilgan, yog'li ovqatlardan mo'l-ko'l foydalanish ovqat hazm qilishni murakkablashtiradi va oshqozon-ichak traktining holatiga salbiy ta'sir qiladi. 
  • Optimal ovqatlanish tartibi. Kuniga 5-6 marta, kichik qismlarda ovqatlaning. Yotishdan 2-3 soat oldin qattiq ovqatlardan saqlaning.
  • Kofein, spirtli ichimliklarni o'rtacha iste'mol qilish. Chekishni tashlash bilan to'ldirilgan dietada ularni cheklash oshqozon muammolarini rivojlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi.
  • Optimal vaznni saqlash. Ortiqcha vazn ko'proq intensiv oziq-ovqat iste'molini rag'batlantiradi, metabolizmga salbiy ta'sir ko'rsatishi mumkin. Ortiqcha vazn ortishiga qarshi kurashda parhez yordam beradi.
  • Jismoniy faollik. Sog'lomlashtirish mashqlari qon aylanishiga, metabolizmga, yurak-qon tomir, ovqat hazm qilish va boshqa tizimlarning ishlashiga ijobiy ta'sir ko'rsatadi.
  • Dori-darmonlarni, xun Takviyasini ehtiyotkorlik bilan ishlatish. Agar oshqozon og'riysa, og'riq qoldiruvchi tabletkalarni o'ylamasdan yutmang. Ba'zi dorilar oshqozon-ichak traktiga salbiy ta'sir ko'rsatishi mumkin.
  • Pankreatit, oshqozon yarasi, gastrit va boshqa kasalliklarni o'z vaqtida davolash. E'tiborsiz qoldirilgan kasalliklar nafaqat noqulaylik tug'dirishda davom etadi, balki rivojlanishi mumkin. Masalan, oshqozon devoridagi yarali shikastlanish uning teshilishiga va peritonitga olib kelishi mumkin. Tibbiy mutaxassisga o'z vaqtida murojaat qilish asoratlarni istisno qiladi.

Sizda oshqozon yarasi, gastrit, pankreatit yoki boshqa kasallik belgilari bormi? Iloji boricha tezroq shifokorga boring. Hech qanday muammo yo'q va oshqozon-ichak traktining sog'lig'ini profilaktik ravishda yaxshilashni xohlaysizmi? Mutaxassis bilan maslahatlashing. Siz har doim «Liki» onlayn dorixona agregatori yordamida oshqozon uchun dori-darmon va parhez qo'shimchalarini o'rtacha narxlarda sotib olishingiz mumkin.

Foydalanilgan adabiyotlar ro'yxati

  1. What Causes Gastritis and How to Treat It / verywellhealth.com;
  2. Pancreatitis / physio-pedia.com;
  3. Gastritis / my.clevelandclinic.org.